Is yoga gezond tijdens de zwangerschap?

U hoeft geen uitgebreide trainingen te doen om de voordelen van lichaamsbeweging te zien. Prenatale yoga is een fitnessroutine met weinig impact die kan helpen uw humeur en slaap te verbeteren, uw kracht en flexibiliteit te vergroten en lage rugpijn en andere veel voorkomende symptomen van zwangerschap te verminderen. Yoga verlaagt de risico's voor jou en je baby. Volgens een overzicht van 10 onderzoeken verlaagt prenatale yoga uw kans op zwangerschapscomplicaties, uw pijn- en stressniveaus en mogelijk zelfs uw risico op het krijgen van een baby die klein is voor zijn zwangerschapsduur.

Hoewel yoga veel voordelen heeft, is het belangrijk om te onthouden dat niet alle yoga veilig is voor zwangere vrouwen. Yoga, zoals Bikram, en andere yogapraktijken die een warme omgeving vereisen, zijn niet veilig voor de aanstaande moeder. Het doen van die hete vormen van yoga kan hyperthermie veroorzaken. De yogasessie bestond uit 26 poses, waaronder enkele (zoals Happy Baby-pose en Corpse pose) die vaak worden vermeden tijdens de zwangerschap.

Volg geen Bikram- of hete yogalessen (waarbij de kamer wordt verwarmd tot 90 graden of hoger) omdat dit gevaarlijke oververhitting kan veroorzaken, waarschuwt Tracey Mallett, een gecertificeerde personal trainer en fitnessinstructeur in Los Angeles, Californië, en maker van de 3-in-1 zwangerschapstraining DVD. Van yoga is aangetoond dat het stress en angst tijdens de zwangerschap verlicht en de niveaus van het stresshormoon cortisol verlaagt. Als je van tevoren yoga hebt beoefend, zijn sommige bewegingen veilig genoeg om door te gaan tijdens de zwangerschap. Maar een nieuwe studie, onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Obstetrics %26 Gynecology, biedt bemoedigende resultaten dat veel yogahoudingen veilig kunnen zijn, zelfs tijdens de late stadia van de zwangerschap.

Yoga kan ook pijn en ongemak verminderen en de algehele kwaliteit van leven tijdens de zwangerschap verbeteren. Of je nu een newbie of een veteraan bent, yoga kan je lenig houden, je spieren versterken en je balans en bloedsomloop verbeteren tijdens de zwangerschap - allemaal met heel weinig impact op je gewrichten. Je kunt uiteindelijk ook de meer subtiele aspecten van yoga verkennen met betrekking tot onderwerpen zoals de chakra's, meditatie of yoga nidra. Ten slotte worden sommige vormen van yoga gedaan in extreme hitte, zoals Bikram-yoga, waarbij de kamer tot 105 graden Fahrenheit kan zijn, niet aanbevolen tijdens de zwangerschap.

Yoga heeft veel voordelen tijdens de zwangerschap, waaronder het opbouwen van bekkenkracht en het voorbereiden van je lichaam op de bevalling, maar er zijn enkele yogahoudingen die je moet vermijden wanneer je verwacht. Voor de studie nodigden de onderzoekers 25 vrouwen tussen 35 en 38 weken zwangerschap uit om deel te nemen aan een yogasessie. Zwangerschap kan voor sommige vrouwen een stressvolle tijd zijn en met geestelijke gezondheid die de lichamelijke gezondheid beïnvloedt (opent in een nieuw tabblad), kan yoga een goede bron van stressverlichting zijn. Praat met uw arts voordat u aan een prenatale yogaroutine begint, vooral als u medicijnen gebruikt of medische problemen heeft, waaronder zwangerschapscomplicaties.

Prenatale yoga kan de remedie zijn voor wat je pijn doet als je lijdt aan veelvoorkomende zwangerschapsongemakken zoals lage rugpijn, misselijkheid, slapeloosheid, hoofdpijn, kortademigheid en carpaal tunnelsyndroom. Prenatale yogalessen zijn erg populair, en in combinatie met een cardiovasculaire oefening (zoals wandelen), kan yoga een ideale manier zijn voor aanstaande moeders om in vorm te blijven.