Wanneer moet zwangerschapsyoga beginnen?

Voor de meeste vrouwen is het tweede trimester de beste tijd om zwangerschapsyoga te starten. Het tweede trimester begint rond de 12 tot 14 weken en brengt meestal meer energie met zich mee, misselijkheid vervaagt en de mist van het eerste trimester begint op te heffen. Je kunt vanaf je eerste trimester beginnen met prenatale yoga als je gynaecoloog het goedkeurt. Het is echter belangrijk om het te overdrijven om uitputting tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap te voorkomen.

Als je prenatale yoga op de juiste manier doet, kan dit helpen om zwangerschapssymptomen zoals misselijkheid en rugpijn te minimaliseren. Het tweede trimester is het ideale moment om prenatale yoga te starten. Je bent waarschijnlijk voorbij de ergste ochtendmisselijkheid als je die had. Je buik begint te verschijnen, dus je hebt meer behoefte aan zwangerschapsspecifieke houdingen en advies.

Naast prenatale yogalessen kun je langzame, zachte soorten yoga doen, zoals Hatha, herstellend of Yin. De eerste drie maanden van de zwangerschap zijn een tijd van grote veranderingen in je lichaam en het beoefenen van yoga kan je helpen deze keer zowel fysiek als emotioneel te navigeren. Je kunt uiteindelijk ook de meer subtiele aspecten van yoga verkennen met betrekking tot onderwerpen zoals de chakra's, meditatie of yoga nidra. Hoewel zachte yoga veilig is voor de meeste zwangere vrouwen, zijn sommige soorten yogahoudingen te inspannend en mogelijk niet veilig.

Als je zwangerschap als een hoog risico wordt beschouwd of als je andere complicaties hebt, neem dan contact op met je zorgteam voordat je met yoga begint. Er zijn verschillende waarschuwingssignalen waar u op moet letten tijdens prenatale yoga of elke andere vorm van lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap. Veel vrouwen die nog nooit yoga hebben gedaan, vinden dat het een ideale vorm van lichaamsbeweging is tijdens hun zwangerschap en daarna. De meeste vrouwen die al yogalessen volgen, kunnen doorgaan met hun normale routines, hoewel het een goed idee is om je zwangerschap aan je leraar te vermelden.

Praat met uw arts voordat u aan een prenatale yogaroutine begint, vooral als u medicijnen gebruikt of medische problemen heeft, waaronder zwangerschapscomplicaties. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van prenatale yoga, de manieren waarop je yogapraktijk mogelijk moet veranderen om je veranderende lichaam in elk trimester tegemoet te komen, en enkele prenatale yogahoudingen die je kunt tegenkomen als je een les volgt. Yoga tijdens de zwangerschap kan een geweldige manier zijn om stress te verminderen en je lichaam en geest voor te bereiden op de bevalling. Yoga tijdens de zwangerschap heeft niet veel wetenschappelijk onderzoek gekregen, maar het wordt over het algemeen als veilig en nuttig beschouwd voor de meeste aanstaande moeders en hun baby's.

Een solide yogaroutine kan fysieke en mentale voordelen bieden die je kunnen helpen bij het navigeren door je zwangerschap en de weg daarbuiten. Yoga is veilig om te oefenen in het eerste trimester van de zwangerschap, hoewel hete yoga (zoals bubbelbaden of andere activiteiten die je kunnen oververhitten) moet worden vermeden. Behalve in het ongebruikelijke geval dat uw arts dit afraadt, is yoga over het algemeen veilig tijdens de zwangerschap en kan het in het eerste trimester worden gestart.