Is zwangerschapsyoga veilig?

Onderzoek suggereert dat prenatale yoga veilig is en veel voordelen kan hebben voor zwangere vrouwen en hun baby's. Er zijn bepaalde soorten yoga die je moet vermijden als je zwanger bent. Hete yoga kan gevaarlijk zijn omdat extreme hitte neurale buisdefecten kan veroorzaken. Draaien en buigen moet ook worden vermeden.

Deze bewegingen kunnen je uit balans brengen en het risico op vallen vergroten. Poses die veel druk op je buik uitoefenen, kunnen ook schadelijk zijn voor je baby. Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam veel veranderingen door, waardoor je mentaal en fysiek stress krijgt. Een manier om een gezonde geest en lichaam te behouden is prenatale yoga omdat het zich richt op houdingen voor zwangere vrouwen, om kracht en flexibiliteit te vergroten.

Het helpt zwangere vrouwen ook om de juiste ademhalings- en ontspanningstechnieken te ontwikkelen voor gemakkelijkere en comfortabelere arbeid. Prenatale yogalessen zijn erg populair, en in combinatie met een cardiovasculaire oefening (zoals wandelen), kan yoga een ideale manier zijn voor aanstaande moeders om in vorm te blijven. Maar een nieuwe studie, onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Obstetrics %26 Gynecology, biedt bemoedigende resultaten dat veel yogahoudingen veilig kunnen zijn, zelfs tijdens de late stadia van de zwangerschap. Ten slotte worden sommige vormen van yoga gedaan in extreme hitte, zoals Bikram-yoga, waarbij de kamer tot 105 graden Fahrenheit kan zijn, niet aanbevolen tijdens de zwangerschap.

De yogasessie bestond uit 26 poses, waaronder enkele (zoals Happy Baby-pose en Corpse pose) die vaak worden vermeden tijdens de zwangerschap. Een solide yogaroutine kan fysieke en mentale voordelen bieden die je kunnen helpen bij het navigeren door je zwangerschap en de weg daarbuiten. Als je van tevoren yoga hebt beoefend, zijn sommige bewegingen veilig genoeg om door te gaan tijdens de zwangerschap. Yoga heeft veel voordelen tijdens de zwangerschap, waaronder het opbouwen van bekkenkracht en het voorbereiden van je lichaam op de bevalling, maar er zijn enkele yogahoudingen die je moet vermijden wanneer je verwacht.

Yoga kan je lichamelijke en psychische gezondheid verbeteren en niet alleen voor de duur van je zwangerschap. Als je nog nooit yoga hebt beoefend, of als je minimale ervaring hebt met yoga, is vasthouden aan prenatale yogalessen de beste keuze. Voor de studie nodigden de onderzoekers 25 vrouwen tussen 35 en 38 weken zwangerschap uit om deel te nemen aan een yogasessie. Prenatale yoga gaat over het helpen voorbereiden op de bevalling door het lichaam te ontspannen en je te concentreren op veilige technieken en houdingen in alle stadia van de zwangerschap.

Je kunt uiteindelijk ook de meer subtiele aspecten van yoga verkennen met betrekking tot onderwerpen zoals de chakra's, meditatie of yoga nidra. Van yoga is aangetoond dat het stress en angst tijdens de zwangerschap verlicht en de niveaus van het stresshormoon cortisol verlaagt. Volg geen Bikram- of hete yogalessen (waarbij de kamer wordt verwarmd tot 90 graden of hoger) omdat dit gevaarlijke oververhitting kan veroorzaken, waarschuwt Tracey Mallett, een gecertificeerde personal trainer en fitnessinstructeur in Los Angeles, Californië, en maker van de 3-in-1 zwangerschapstraining DVD. Volgens een overzicht van 10 onderzoeken verlaagt prenatale yoga uw kans op zwangerschapscomplicaties, uw pijn- en stressniveaus en mogelijk zelfs uw risico op het krijgen van een baby die klein is voor zijn zwangerschapsduur.

Yoga kan ook pijn en ongemak verminderen en de algehele kwaliteit van leven tijdens de zwangerschap verbeteren.